Regel #1 verse koffie – Smit & Dorlas

REGEL #1 VERSE KOFFIE

Aart Eskes is onze koffie expert en vertelt over het effect van oude koffie. Eén van de gouden regels van SMIT&DORLAS voor het serveren van de perfecte koffie.

GEBRUIK ALTIJD VERSE KOFFIE

Een koffieboon heeft negen maanden nodig om te groeien, drie maanden om te worden geoogst en twee maanden om te worden verwerkt. Daarna volgen branden, verpakken en verzenden, wat nog een maand in beslag neemt. Dit hele proces vergt vakmanschap en precisie, want één verkeerde keuze kan 15 maanden werk tenietdoen. De juiste branding, maling en zetmethode zijn essentieel om de volle smaak tot zijn recht te laten komen. Met zorg en toewijding serveer je koffie waar gasten steeds voor terugkomen.

WAT GEBEURD ER?

  1. Oude koffiebonen malen soepeler dan verse bonen. Hierdoor gebruik je meer koffie. Als je bijvoorbeeld iedere avond een halve kilozak (50 koppen) koffie in de koffiehopper laat staan, verspil je in een jaar tijd 16 kilo (oftewel 1600 koppen koffie) door verschaling.
  2. Oude koffiebonen zijn niet goed voor je koffiemachine: ze kunnen het maalwerk blokkeren of oververhitting veroorzaken, naast vele andere problemen die alleen technisch personeel op kan lossen.
  3. Het belangrijkste: oude koffie smaakt niet. De doorlooptijd gaat te snel en het heerlijke koffiearoma is compleet verdwenen. En gasten proeven dit verschil ook.

WAAR OP LETTEN?

  • Vieze bonenkolven: als koffie verschaalt, komt er olie uit de koffieboontjes en die zie je dan op het oppervlak van de bonenkolf. Bij verse koffie gebeurt dit niet.
  • Koffiebonen blijven aan het einde van de dag in de bonenkolf zitten.
  • De koffie komt niet gelijkmatig uit de uitlopen.
  • De koffie vloeit te snel en smaakt vies.

PROBLEEM VOORKOMEN

Oude koffie is eenvoudig te voorkomen. Met de volgende tips is dit ongemak eenvoudig op te lossen.

GEBRAND OP GENIETEN