Regel #2 koude melk – Smit & Dorlas

REGEL #2 KOUDE MELK

Aart Eskes, koffiespecialist, legt uit wat het verschil is tussen goede en slechte melktexturen. Handig, want de meeste koffies op je menu bevatten melk.

GEBRUIK ALTIJD VERSE, KOUDE MELK

Het gebruik van warme melk in een traditionele machine leidt tot een drankje van slechte kwaliteit, terwijl het in een volautomatische machine ernstige kwaliteits- en operationele problemen veroorzaakt. Microschuim geeft je latte of cappuccino een fluweelzachte textuur met kleine, nauwelijks zichtbare belletjes en een zoete, rijke smaak zonder suiker. Voor de perfecte textuur moet lucht worden toegevoegd aan het begin van het verhittingsproces en gestopt voordat de melk 40 graden bereikt, anders ontstaat schuimende, smakeloze melk.

WAT GEBEURD ER?

  1. Er verschijnen droge, schuimende of borrelende bubbels in je drankjes met melk.
  2. Het duurt langer om drankjes in te schenken. Als melk warm is, plakt deze aan alles. Bij een volautomaat beginnen de complexe leidingen en mechaniek te blokkeren waardoor je drankje vertraagd wordt. Als je je machine goed laat werken, kan je meer koffie’s zetten in dezelfde tijd.
  3. De machine stopt helemaal met werken. Zelfs de duurste of meest geavanceerde machine kan warme melk niet overleven.

WELKE AANWIJZINGEN?

  • Melk die buiten de koelkast is gelaten. Als je een pak op het werkblad ziet staan, zorg er dan voor dat je deze snel terug in de koelkast zet.
  • Vuile melkkoelkasten/leidingen en warme melk zorgen ervoor dat de melk sneller niet goed meer is .Zorg ervoor dat dit altijd brandschoon is.
  • Bubbelende drankjes met melk. Dit betekent meestal dat er een probleem is
  • Drankjes die te weinig gevuld worden. Dit is een teken dat de machine begint te blokkeren. Bij punt 3 en 4 moet de machine onmiddellijk in een volledige reinigingscyclus worden gezet om grotere technische problemen te voorkomen.

PROBLEEM VOORKOMEN

Herinner je team eraan de melk te behandelen zoals ze dat thuis doen. Bekijk de tips voor het consequente gebruik van koude, verse melk.

GEBRAND OP GENIETEN